dijous, 31 de gener del 2013

Voyagers, un hotel i Coffee shop

Una de les opcions que es pot trobar a Amsterdam (fins el moment) és allotjar-se en un hotel que ja disposi del seu propi Coffee Shop. No existeixen gaires d'aquestes característiques però entre ells podem destacar l'Hotel Voyagers (Gelderskade, 2) per la seva bona ubicació, el seu relatiu bon preu (estem parlant d'Amsterdam on l'allotjament acostuma a ésser força elevat en qualsevol època de l'any) i la qualitat dels productes que es poden tastar...

Tanmateix cal tenir cal tenir que aquest és un hotel (hostal) molt i molt modest, auster i senzill, com podeu veure per les fotos, i que la seva singularitat és la facilitat per poder gaudir del del seu propi cofee shop. Es troba situat al centre de la ciutat just al costat de l'estació central i a pocs passos de la concorreguda Nieuwezijdskolk i és ben fàcil de distingir ja que és un edifici de cantonada arrodonida en forma d'angle on dos carrers estrets es troben.


  
 
 

Les autoritats holandeses preveien l'entrada en vigor entre els anys 2012 i 2013 d'una llei en tot el país que limita l'accés als coffee shops als residents en els municipis i als estrangers. Aquesta llei obliga als coffee shops a convertir-se en clubs privats amb un màxim de 2.000 socis, que hauran de demostrar que són residents legals a Holanda.

Així, des d'inicis del 2013 estava prevista arreu l'aplicació d'aquesta legislació restrictiva que ja s'ha aplicat durant l'any 2012 en algunes províncies del sud del país (Limburg, North Brabant i Zeeland), tanmateix, al mes d'octubre del 2012 l'alcalde d'Amsterdam, Eberhard van der Laan, va anunciar l'acord del govern de la ciutat format per laboristes i liberals de permetre que els turistes estrangers que visiten la seva ciutat puguin seguir entrant als 220 coffee shops existents i consumir marihuana. emparant-se en la potestat dels ajuntaments en la seva aplicació. Per tant, en el cas d'Amsterdam, on ha rebut moltes crítiques aquesta legislació, no s'han produït canvis en la situació que ja existia envers la situació dels coffee shops.


+ info:
- Fitxa de la Guia Fumeta sobre l'Hotel Voyagers
- Oficina d'Informació d'Amsterdam (Iamsterdam): Informació i dossier sobre coffee shops (en anglès i castellà)
- Guia Fumeta: Tots els coffee shops d'Amsterdam
- Notícia diari Público: Los turistas podrán seguir fumando cannabis en Ámsterdam

dijous, 24 de gener del 2013

Dölle Mina, les dones que van canviar Holanda i el món


A finals de l'any 1969 va néixer a Holanda un dels grups feministes més importants del segle XX,  un grup format per dones de totes les edats, encara que majoritariament joves, algunes d'elles membres de la Joventut Socialista (SJ - vinculada al partit laborista holandès), que van exigir la transformació de la societat holandesa, i per extensió, de les societats occidentals, mitjançant accions transgresores i espectaculars on reivindicaven la igualtat de drets.

El nom "Dölle Mina" que va fer utilitzat per aquest moviment prové del sobrenom de la destacada escriptora i política, una de les primeres veus feministes del país, Wilhelmina Drucker (1847-1925), que va ser anomenada "Mina de Ferro" pel seu caràcter militant en la lluita pels drets de les dones i contra les lleis injustes i la moral antiquada.




















Les primeres accions van tenir lloc a principis de l'any següent, així el 23 de gener de 1970, va tenir lloc l'ocupació del castell de Nyenrode on es troba l'Universitat d'Economia i Empreses de Nyenrode, fins a llavors una elitista universitat únicament accessible pels estudiants masculins. Poc desprès, va tenir lloc una crema de sostenidors als peus de l'estàtua de Wilhelmina Drucker,  i uns dies més tard, es van lligar amb cintes de color rosa diferents urinaris públics d'Amsterdam en protesta per la manca d'urinaris públics per a dones.

En poques setmanes milers de dones i d'homes van començar a formar part d'aquest nou moviment que va fer trontollar els esquemes més rancis i conservadors de la societat holandesa. Tant als Països Baixos com a Bèlgica van començar a crear-se grups "Dölle Mina" que es va centrar en qüestions pràctiques com el dret l'avortament, la creació de guarderies gratuïtes, la lluita per l'igualtat de remuneració pel mateix treball, la llibertat sexual, una nova divisió de rols entre homes i dones, l'anticoncepció o la situació de les mares solteres.


Així, les accions van anar guanyant en força i la presència de les dones en la societat es va fer més visible. Es van convocar vagues a diferents empreses i fabriques sol·licitant el mateix salari entre homes i dones, es van realitzar marxes a peu per tot el país per defensar el dret a l'avortament, es va participar en altres moviments de defensa dels drets humans com les accions davant de l'Ambaixada d'Estats Units hores desprès del cop d'estat a Xile o contra la guerra de Vietnam, es van organitzar accions polítiques de defensa dels drets de les dones en el Parlament i en altres institucions governamentals o es van crear casals i centres específicament per a dones com a espais de llibertat.

La seva força cada dia va ésser més important i es van començar a donar els primers canvis en la societat holandesa... en pocs anys gran part de les seves reivindicacions polítiques va ésser incorporades en la creació d'una societat més justa i igualitaria. I avui en dia, segurament, molts dels drets que semblen assolits en les societats occidentals no existirien sense les Dölle Mina...



+ informació:
Aletta - Institut d'Història de les Dones d'Amsterdam (en anglès)
Dölle Mina (en holandès)



dijous, 17 de gener del 2013

De Poezenboot, el vaixell del gat

Tots ho sabem, els gats i l'aigua no són la parella més convencional, com els propietaris de De Poezenboot - El vaixell del gat- són els primers a admetre. Però, si fem un pas a bord d'aquesta casa flotant trobarem dotzenes de gats que amb la seva reconeguda elegància ignoren del tot l'aigua que els envolta...De Poezenboot es considera l'únic centre als Països Baixos dedicat a l'acollida de gats de carrer i abandonats que literalment flota. Un refugi per a gats nascut l'any 1966 per l'impuls d'Henriette van Weelde.


En aquest any, Henriette es va trobar amb una família de felins refugiats sota un arbre davant de casa seva al canal Herengracht d'Amsterdam. Henriette va decidir acollir-los a la seva casa i tenir-ne cura. Pocs dies després va trobar un altre gat perdut que es va unir al grup inicial i en unes setmanes un altre i després un altre i un altre... Henriette ràpidament va ésser coneguda com "la dona dels gats" i amics, coneguts i desconeguts van començar a portar els seus gats que ja no eren capaços de cuidar o d'altres que trobaven malvivint pels carrers i canals de la ciutat holandesa.


Finalment, tant casa seva com el jardí i la terrassa es van omplir de desenes de gats i aviat va veure que ja no podria ni viure ella mateixa en aquelles condicions. Però els gats seguien arribant. Què podia fer amb ells? La solució va resultar ser just fora de la porta davantera d'Henriette. Si la gent podia viure a les cases flotants que s'alineaven les canals, per què no els gats? I així va sorgir la idea de comprar un vaixell per a ells.

El primer vaixell fou una vella barcassa de vela holandesa que va ser adquirida el 1968. L'interior va ser remodelat i adeqüat a les necessitats d'allotjament i vida dels seus nous habitants, els gats i d'altres convidats com gossos de carrer, animals malalts o altres animals domèstics que els seus amos ja no podien cuidar. Afortunadament per Henriette, que ara ja tenia un vaixell, així com una casa plena de gats, molta gent es va anar afegint com a voluntaris per tal d'ajudar-la tant en la seva cura com en el seu suport econòmic.


L'any 1971 es va haver de comprar un nou vaixell ja que el primer estava literalment ple d'animals i de persones que visitaven el lloc per trobar una nova mascota per la seva llar o simplement per fer una ullada ja que la casa flotant de gats va començar a ésser força coneguda.

La barcassa original  finalment va haver de retirar-se el 1979 ja que no va aguantar tant moviment després de més d'una dècada de serveis i en el seu lloc es va fer una casa-vaixell del tipus conegut com a "ark" que fou dissenyada i equipada especialment amb  una drassana per facilitar les visites. Els dos vaixells romanen amarrats en la seva ubicació original al canal Singel.


Avui en dia, gràcies a la seva excel·lent ubicació al cinturó de canals d'Amsterdam i la seva història s'ha convertit en un lloc de visita imprescindible d'Amsterdam pels amants dels animals.

+ informació:
Adreça, horaris, mapa i dades de contacte de De Poezenboot - The Cat Boat
Web de De Poezenboot 
Entrada The Cat Boat – Cat Sanctuary Amsterdam 
Entrada de la Guia d'Amsterdam: Houseboat, les cases flotants d'Amsterdam


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...