dijous, 7 de març del 2013

Eva Besnyö, la gran dama de la fotografia holandesa


La fotògrafa i reportera gràfica Eva Besnyö va néixer a Budapest el 29 d'abril de 1910. El seu pare, Bernat Besnyö, advocat, va ser assassinat a Auschwitz el 1944. Criada en una familia jueva liberal, Eva va créixer sabent alemany i hongarès i ben aviat va mostrar interés per la fotografia, així, el 1930 va decidir mudar-se a Berlín, capital de l'avantguarda, no només per tal de sortir de casa, sinó també per tal de sortir de la dictadura del regent d’Hongria, Nicholas Horthy.


Més endavant es va referir a la seva estada a Berlín com el període més important de la seva vida, on va establir les bases no només de la seva pràctica fotogràfica, sinó també de la seva consciència política. Durant els anys de creixement del nacionalsocialisme es va convertir en activista dels drets humans i les llibertats, formant part d'un cercle d'intel·lectuals social i políticament compromesos com György Kepes, Joris Ivens, John Fernhout o Robert Capa.


A la tardor de 1932 va decidir mudar-se a Amsterdam amb el seu company holandès, el càmera John Fernhout, on ja va tenir un important reconeixement per les seves exposicions. El 1934 es va convertir en membre de l'associació d'artistes per a la defensa dels drets culturals i va participar en l'exposició de l'associació de protesta per la celebració al 1936 dels Jocs Olímpics a Berlín:  els "Jocs Olímpics sota la dictadura".


Després de la capitulació de l'exèrcit dels Països Baixos al maig de 1940, les condicions dels jueus es va deteriorar i a Eva Besnyö se li va prohibir participar en totes les activitats periodístiques. El 1942 va passar a la clandestinitat i va formar part de la resistència.


A l'acabar la guerra, va rebre nombrosos encàrrecs per a la documentació fotogràfica i es va mantenir activa professionalment. El 1945 es va divorciar de Fernhout i un any després es va casar amb el dissenyador gràfic Wim Brusse, amb qui va tenir un fill i una filla. A principis dels anys 70 es va involucrar en les accions del grup feminista "Dölle Mina" i a través de les seves fotografies es va convertir en la cronista dels esdeveniments. Amb el pas dels anys va rebre múltiples reconeixements i va morir el 2003 als 93 anys d'edat.


Malgrat la reputació d'Eva Besnyö com un dels més grans fotògrafs dels Països Baixos, després de la seva mort encara es desconeixen moltes de les seves fotos i tot just en aquests darrers anys s'han descobert algunes obres seves en el arxius de Robert Capa, un dels seus grans amics, el qual va introduïr en el món de la fotografia.


+ informació:
- Eva Besnyö - The Choice Collection
- Eva Besnyö, une femme de son siècle
- Pinterest: Eva Besnyö, la gran dama de la fotografía d'Holanda
- Dölle Mina, les dones que van canviar Holanda i el món









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...