dilluns, 2 d’abril del 2018

L'Institut Internacional d'Història Social d'Amsterdam



Tres mil cartells; dotzenes de cartes de Max Aub i Juan Goytisolo; 170 diaris de la Guerra Civil; l'arxiu central de la CNT-FAI -43 caixes rescatades amb prou feines de les urpes de Franco-; l'arxiu de la llegendària editorial antifranquista Ruedo Ibérico; els papers del líder anarquista Juan Manuel Molina ...

Tot està perfectament catalogat, a l'abast de qualsevol amb ganes d'investigar la història de l'activisme obrer espanyol, en un edifici ampli i lluminós.

Un petit detall: aquest cabal no es troba a Madrid ni a Barcelona, ​​sinó a l'Institut Internacional d'Història Social d'Amsterdam (IIHS), un dels arxius més extensos del món pel que fa al moviment obrer.

Hi ha papers d'Emma Goldman, Marx, Engels i Bakunin. També una col·lecció de documents sobre la rebel·lió estudiantil xinesa, incloses dues bales disparades durant la protesta a la Plaça de Tiananmen el 1989. I guarda un veritable tresor de materials sobre la Guerra Civil espanyola i l'exili republicà, sobretot relacionats amb el moviment llibertari .

A hores d'ara, l'Institut col·labora en la creació i gestió d'un diccionari dels gairebé 800 holandesos que van lluitar a Espanya durant la contesa bèl·lica, inspirat en la base de dades digital de la Brigada Lincoln nord-americana.

Va ser fundat en 1935, però els seus orígens es remunten a 1914, quan Nicolaas Posthumus (1880-1960), erudit i col·leccionista empedreït, va crear l'Arxiu d'Història Econòmica dels Països Baixos per preservar els documents relatius a la història de l'economia i les relacions laborals.

Un generós finançament inicial a través de De Centrale, una asseguradora vinculada al moviment socialdemòcrata, va fer possible adquirir col·leccions claus com les de Max Nettlau, Marx, Engels i Bakunin, als anys trenta. Gairebé tots aquests documents estan digitalitzats i disponibles en línia.

Des de 1989, l'Institut és en un edifici monumental a l'antic port oriental d'Amsterdam. Més de mil investigadors consulten cada any les col·leccions, i altres 300.000 ho fan a través d'Internet. A més dels gairebé 18 quilòmetres d'arxiu, l'Institut és un important centre d'investigació.


Més informació a:

Web: https://socialhistory.org/
Telèfon: +31 20 668 5866
Adreça: Cruquiusweg 31, 1019 AT

Extracte de l'article Un tesoro libertario en el país de los tulipanes de Sebastiaan Faber publicat a La Marea el 19 de febrer de 2016.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...